Валутни курсове за 24.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Близо до Вас / Еколози се натъкнаха на уникална находка от кости на пещерна мечка в Странджа

Еколози се натъкнаха на уникална находка от кости на пещерна мечка в Странджа

Еколози откриха първата по рода си такава находка в „Братановата пещера“

От пресслужбата на дирекцията на природен парк Странджа съобщиха, че еколози са направили първото по рода си уникално откритие за странджанския регион – останки от пещерна мечка. Констатирано бе, че в действителност такава находка не е била регистрирана досега в района и това е наистина цяло попадение. Стоян Йорданов – биолог от екосдружението „Агалина“ е човекът, който е отразил намирането й.

Всъщност на останките са се натъкнали колеги на Стоян, а точното местонахождение  на откритието е направено в труднодостъпен коридор на Братановата пещера.

Братановата пещера очевидно е била обитавана от такива мечки много отдавна

Преди цели осем години в Братановата пещера е бил открит и друг интересен артефакт – зъб от пещерна мечка. За жалост тогава никой не е обърнал внимание на находката, а тя е чакала търпеливо да бъде изследвана. Основаната причина за „пренебрегването“ й е, че зъбът е бил само един.

Археолозите заключиха, че намерените сега артефакти са от няколко вида мечки, а това от своя страна директно сигнализира, че още преди хиляди години странджанската територия е била хабитат на дивите животни.

Пещерна мечка
Източник: Wikimedia / Tiberio

Пещерната мечка (Ursus spelaeus) се води за изчезнал представител на семейство мечки, който е обитавал европейските земи още през епохата на плейстоцена. Регистрирано е ,че преди около 27 500 години мечките са преустановили репродуктивността си и видът им е изчезнал. Самото название с което е известно животното „пещерна“ произлиза от тенденцията, която доказва, че подобен вид останки са намирани предимно в пещери. Още една предпоставка се явява пребиваването на този вид мечки, което е било само в пещерите.

На базата на изключително многобройните открити кости на територията на Южна, Централна и Източна Европа, се осланят и някой учени, които са на менения, че пещерните мечки са се движели и живеели на стада. Респективно, другата част от специалистите са категорични, че намерените кости са попаднали в пещерите по ред други причини или просто са се трупали с годините.

Виж също

Делфин

Задава се нов мор на делфините

Масовото измиране на малки делфини, което се случи през миналото лято, е напът да се …