Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Грузия води класацията по смъртност от замърсен въздух

Грузия води класацията по смъртност от замърсен въздух

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Годишно изследване на Международната енергийна агенция показва, че 6,5 млн. души на планетата умират всяка година заради замърсен въздух.

България се намира на четвърто място в класацията на водещите страни в това отношение, а лидер е Грузия. След високото кръвно налягане, неправилното хранене и тютюнопушенето замърсеният въздух е четвъртият по значимост фактор, който подлага на най-голям риск здравето на хората.

Енергийният сектор е водещ в замърсяването на въздуха и там трябва да се търсят решения на проблемите

Мерките, предприети в това отношение в САЩ, Япония и страните от ЕС са намалили значително вредните емисии в някои отрасли. Обратен е процесът в развиващите се страни на Азия, където липсата на регулации води до увеличаването на тези емисии.

В България около 170 души на 100 хил. всяка година умират вследствие на замърсен въздух, а първенството с 300 души държи Грузия. След нас се нареждат Китай и Индия, а с най-добри показатели са Франция, Норвегия и САЩ.

При вредните емисии, причинени от строителния сектор, отново сме на водещо място заедно с Румъния. 40% в това замърсяване се дължи на двете страни. Европейският съюз е намалил вредите, които този сектор нанася на околната среда, през последните десет години. ТЕЦ „Марица-изток 2” и ТЕЦ „Бобов дол” са в списъка с 30-те най-вредни въглищни централи в света от доклада на алианса на неправителствените организации „Здраве и околна среда”.

Като цяло, енергийните централи, транспортът, индустрията и мините са основните замърсители

Китай, Индия и САЩ са страните с най-силно замърсяване на въздуха, но и в страни от ЕС и Африка се наблюдават негативни показатели в това отношение.

Енергийният сектор е произвел 80 млн. тона серен диоксид, над 1/3 от който идват от Китай и Индия. Индустриалният сектор е основен замърсител в Китай, след като в последните 25 години електроцентралите вземат мерки за ограничаване на замърсяването. 53% от 9-те млн. тона в Индия идват от електроцентралите поради липса на сериозни регулации в страната.

Китай е водеща и при нитрогенните емисии, които включват нитрогенен оксид и нитрогенен диоксид, с 23 млн. тона от 107-те млн. тона общо за изминалата година. Веднага след нея обаче се нарежда САЩ с 13 млн. тона. Европейският съюз и Индия си поделят третото място със 7 млн. тона. В тази област най-големите замърсители са транспортът и индустрията, само в Русия водещо място в това замърсяване държи производството на електричество от електроцентрали. Емисиите от нитроген диоксид през последните 25 години се увеличават най-много в Китай, Индия и страните от Близкия Изток.

Причина е бързо нарастващият брой на автомобилите в тази държави

В градските зони с високи икономически показатели тенденцията е към намаляване на тези емисии.

Замърсяването на въздуха оказва негативно влияние на икономиката основно чрез финансовите средства, насочени за лечение на белодробните заболявания и пропуснатите работни дни. Най-много заболявания се причиняват от транспорта.

За 2010 г. загубите на ЕС в икономиката се движат в границите от 440 млрд. евро до 1,25 трлн. евро. Китай също бележи ръст в щетите в икономиката, където за 2003 г. за лечение са отивали между 85 и 280 млрд. долара, а за 2012-а вече са нараснали на 2,1 трлн. долара. Водещи в тези загуби са още Индия, Русия, САЩ и Индонезия.

В България ежегодно отиват между 150 и 200 млн. лв. за лечение на белодробни заболявания

През последните няколко десетилетия в Европейския съюз са взети сериозни мерки за подобряване качеството на въздуха. Емисиите от серен диоксид са намалели с 90% само за периода от 1990 до 2013 г., а спадът на нитрогенните емисии е повече от 50%. Политиката на съюза за енергийната стратегия предвижда потреблението да намалее с 15% до 2040 г. Повишаване на енергийната ефективност на сградите трябва да доведе до намаляване на вредните въглеродни емисии с 13% за същия период. В САЩ се работи в това направление още от 60-те години на миналия век. Това има резултат и въпреки увеличаващото се население и потребление на енергия вредните емисии са намалели с близо 70 % от 1970 г. насам. Отбелязва се намаление на всички шест опасни показатели, но въпреки това 40% от населението живее в зони, където поне един от националните стандарти не се спазва. В мегаполисите положението е по-добро, а Ню Йорк е един от градовете с най-чист въздух въпреки огромната икономическа дейност и гъстотата на населението.

САЩ са си поставили цел до 2040 година да намалят емисиите от серен диоксид с 50%, а нитрогенните с 40%. Енергийният сектор е основна причина за замърсяването на въздуха и за 2015 г. е произвел 4,4 млн. тона серен диоксид, но тенденцията е за намаляване на използването на въглища в енергетиката с 20% през последните десет години.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …