Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / Варненският съд се произнесе: 33 години затвор за побойниците, пребили студенти

Варненският съд се произнесе: 33 години затвор за побойниците, пребили студенти

Варненският апелативен съд бе категоричен и наказа виновниците с „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим“

Разглеждащите делото, повдигнато срещу Васил Петров и Антон Истатков, за извършен от двамата опит за предумишлено отнемане на живота на студента от Морско училище Манол Марков, оповестиха, че Варненският апелативен съд е потвърдил, че им налага съответно 17 и 16 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим.

Същата тази присъда бе официално произнесена в края 2012 година, но от Варненския окръжен съд. При тогавашното разглеждане не делото, бе установено, че Васил Петров ще бъде обвинен за други извършени престъпления. Едното е свързано с причинените средни телесни повреди на други двама студенти от ВВМУ – Георги Иванов и на Михаил Михалев. За тези постъпки, инстанцията му отреди отнемане на свободата за 6 години.

Оказа се, че делото се гледа повторно от Варненския апелативен съд. Още преди 2 години, но с друг състав на въззивния съд реши да разпореди на двамата престъпници наказание за „по-леко наказуемо престъпление“, като им наложи общо 6 години лишаване от свобода. На следващата 2015 година, делото бе върнато за преразглеждане, а ВКС отмени присъдата.

Основната причина, на който са заложили варненските съдии е неправилното прилагане на закона за по-леко наказуемо престъпление от страна на Апелативния съд, в следствие на което се е стигнало не до реалната присъда за опит за убийство, а до съвсем различно заключение. На двамата обвиняеми –  Васил Петров и на Антон Истатков е наложена присъда за „причинена средна телесна повреда”.

Какво се случи през 2011 година

Съдийски чук
Източник: Public Domain Pictures

Развръзката на престъплението датира от преди 5 години. Всичко започнало когато младежите – възпитаници на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ си уговорили среща с двамата подсъдими. Сборният пункт бил заведение за дюнери, разположено в района на Червения площад. Двамата престъпници демонстрирали известна неприязън към  студентите от Морско училище, но те всячески се опитали да не обръщат внимание на това. Петров и Истатков напуснали заведението, но след като малко след това се върнали отново там, те поразпитали и разбрали на къде да тръгнали „съперниците“ им. На след дълго, студентите били настигнати от биячите, който започнали безмилостно да ги налагат, според преките свидетели на изпълнението – с бухалки. При побоя Васил успял да повали Михаил, като нанесения удар бил повече от сериозен – момчето загубило съзнание.

Георги също отнесъл „качествени“ удари по главата, а Васил не спрял докато не повалил студента на земята. От удари не се отървал и Манол, който всъщност понесъл най-тежките удари и от двамата побойници. След като „безмилостните двама“ успели да го повалят на земята, Васил не се смилил над него и започнал да го рита жестоко. Мелето продължило доста дълго и малко след като двамата биячи се уверили, че Манол не може дори и да трепне, просто си тръгнали от местопрестъплението.  

Съвестни граждани уведомили полицията за случващото се. След като специалистите заявили експертното си мнение, се оказало, че със счупен череп, с разкъсно-контузна рана на главата, мозъчна травма, с остър хематом на твърдата мозъчна обвивка и множество други наранявания по цялото тяло бил Манол.

Васил и Георги „излезли от положението“ с натрошени челюсти, избити зъби и травми на главите.

Непосредствено след като съдебните процеси бяха възобновени се стигна до привикването за разпит на тримата потърпевши. Това бе наложително, поради факта, че Варненският апелативен съд се постара да вложи цялата си енергия върху разкриването на случая и достигането до абсолютно обективни резултати. В някой от съдебните заседания, на скамейката за разпити застанаха и други свидетели. Апелативният съд във Варна бе категоричен в подкрепата, която изрази относно становището на другата съдебна инстанция –  Варненския окръжен съд. Става дума за правните изводи за вината и наказанията на подсъдимите и за приложените в съда анализи, достойно подплатени със солидни доказателства.

Съдът е на мнение, че „Хулиганските подбуди в действията па подсъдимите са безспорни”.

Органът категорично заяви: ”Демонстрирано е неуважение към общоприетите правила за поведение, грубо пренебрежение към социалните норми и ценности, за да бъде наложено собствено превъзходство върху видимо по-слаби и по-млади хора с категорична и явна агресия. Подсъдимите са били упорити в жестокостта си. Хладнокръвно са смазали главата на пострадалия и са останали безразлични към безжизнеността му. Последиците за здравето му не са преодолени напълно, слухът му е увреден завинаги”.

Съдия Илия Пачолов сложи подписа си на решението, взето от Варненския апелативен съд, но ясно заяви своето мнение, че е абсолютно несъгласен с него. Той счита, че обвинителните актове по никакъв начин не доказват дали наистина е бил подобен развоя на събитията.

Очаква се до 15 дни да бъде подадена молба за обжалване на решението на Варненския апелативен съд, който наложи общо 33 години лишаване от свобода, съответно 17 на Васил Петров и 16 години за Антон Истатков.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …