Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / БСП и АБВ се видяха, но за уточняване на кандидатура предстоят още срещи

БСП и АБВ се видяха, но за уточняване на кандидатура предстоят още срещи

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова, Източник: ПП БСП

Разминавания по кандидатурата за евентуален ляв президент отчетоха от БСП и АБВ на срещата между лидерите на двете партии в парламента.

Постигнато е съгласие около три цели, които трябва да се следват

Това са победа на изборите, смяна на модела на ГЕРБ и общата визия на евентуалната кандидатура за президент.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова вижда в бъдещия държавен глава защитник на националните интереси във външната политика, да има нова визия за мястото на България на международната сцена, да бъде обединител на нацията и защитник на държавността.

Георги Първанов допълни, че кандидатът трябва да е не само с национален, но и с международен авторитет. Политиката, която ще провежда, трябва да е проевропейска, но и да се поддържат активни отношения с Русия. Фигурата на президента трябва да поеме и силни социални ангажименти, се договориха двамата лидери, а Първанов уточни, че дори и в неговите мандати е имало какво да се надгради в това отношение.

Позициите на БСП и АБВ се разминават в това кой може да бъде номиниран и затова не е ясно дали ще е стигне до обща кандидатура. От АБВ поддържат позицията, че не трябва да се поставят предварителни условия, включително и това Първанов и Калфин да не се кандидатират, защото лидерът на АБВ смята, че претендентът трябва да е на първо място избираем.

Корнелия Нинова не даде конкретен отговор защо не желае Георги Първанов да бъде издигнатата кандидатура

През следващата седмица е планирана още една среща между двете партии, а Нинова предвижда кандидатурата на БСП, независимо обща лява или строго партийна, да стане ясна до традиционния събор на Бузлуджав края на юли. Първанов е на мнение, че дори и тогава може да не е ясно конкретно име и даде пример с неговата кандидатура през 2001 г., която е издигната след регистрация в последния момент.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …