Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Бойко Борисов сондира в Иран възможности за продажбата на оборудването от АЕЦ „Белене”

Бойко Борисов сондира в Иран възможности за продажбата на оборудването от АЕЦ „Белене”

Източник: Wikimedia/ Vladimir Petkov
Източник: Wikimedia/ Vladimir Petkov

На официално двудневно посещение в Ислямска република Иран пристигна министър-председателят Бойко Борисов и водена от него делегация.

Д-р Аббас Ахмад Ахунди, министър на пътищата и градоустройството, посрещна гостите на летището.

Предвидени са срещи с първия вицепрезидент д-р Есхаг Джахангири и с председателя на парламента д-р Али Лариджани.

Ще бъдат подписани двустранни документи за сътрудничество

Министрите от правителствената делегация ще се срещнат с иранските си колеги, за да обсъдят анонсираните, но неконкретизирани от премиера много теми.

Борисов обеща да даде по-подробна информация след завръщането и евентуалното свършване на работата, защото, по думите му, е малко фаталист и не иска да говори предварително.

Министър-председателят поиска срок от един месец, за да работи спокойно по въпроса с реакторите за АЕЦ „Белене”, а една от възможностите е именно в Иран да бъде договорена продажбата им, тъй като там в момента се строи централа с параметри, аналогични на спряната за строеж у нас.

Борисов обяви, че води преговори по три направления. Енергийният министър е разговарял с руската страна, сега в Иран ще се изясни дали проявяват интерес към оборудването, за да им го продадем с посредничеството на руснаците.

Резервният вариант, според премиера, е проектът да бъде обявен за приватизация

Ако всички тези опити не успеят, Борисов обеща, че ще информира Народното събрание и ще поиска парите по неустойките, заедно с ежедневните лихви, да бъдат заложени в бюджета, или да бъде премахнат мораториумът върху проекта и той да бъде реализиран.

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на земеделието Десислава Танева и министърът на енергетиката Теменужка Петкова придружават премиера Борисов в Иран.

На 20 юни министър-председателят съзря възможност в предстоящото посещение парите от нереализираното оборудване да бъдат възстановени, като то бъде продадено в Иран. Конкретен отговор по този въпрос ще се получи след края на визитата.

След като проектът бе спрян от българска страна през 2013 г. с мотив, че липсват средства за реализацията му, преди месец Международният арбитражен съд в Париж реши НЕК да плати на руската „Атомстройекспорт” цената на произведеното оборудване в размер на 550 млн. евро и сега правителството търси решение за възстановяване на част от парите.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …