Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Барозу ни похвали за спирането на имигрантите

Барозу ни похвали за спирането на имигрантите

Бившият председател на Еврокомисията Жозе Барозу бе на посещение у нас.

Терорът и набиращият сила национализъм са двете заплахи пред Европа, според него.

„Не казвам, че всички които атакуват ЕС са шовинисти или ксенофоби, но твърдя, че всички екстремисти са срещу Европейския съюз. Всички ксенофоби и расисти – също”, конкретизира опасността еврочиновникът.

Барозу се срещна с президента Плевнелиев и премиера Борисов и изказа похвала на страната ни за адекватните действия по спирането на имигрантския поток на границата с Турция. След това изнесе лекция в Софийския университет на тема „Дигитални граждани на Европа и света”.

Създаване на общ европейски дигитален пазар

Двигател на икономиката е достъпът до информация, но има национални особености, които затрудняват потока на информацията, навлезе в детайли Барозу и допълни, че дигиталната икономика не е сектор, а тенденция, която трябва да бъде следвана. Той направи съпотавка между дигиталния пазар в Европа и САЩ и обоснова констатацията, че Старият континент изостава в това отношение. Причината е съвсем прагматична и се обяснява с това, че зад океана пазарът е един и действа законодателство, валидно за всички щати.

В страните от Европейския съюз се прилагат конкретни за всяка от 28-те членки правила, което е спирачка на процесите.

Стремежът пред Европа трябва да е към изграждане на единен дигитален пазар, в който правилата да бъдат универсални за целия евросъюз. Едва 7% от малките и средни предприятия в страните от ЕС са на този пазар, което е значително изоставане от американците.

Жозе БарозуСкрита пречка към разширяването му са сектори в икономиката, които имат причини да оказват съпротива на разрастването на дигиталния пазар.

Само съдат трябва да разрешава достъп до личните данни на хората, а правомощията на силите за сигурност, които в момента решават къде и какво да проверяват, трябва да бъдат орязани, смята Барозу.

Турция не е готова за ЕС

Той коментира и актуални политически събития, интересуващи младите хора в аудиторията. Бе подчертано стратегическото значение на Турция като наш югоизточен съсед и сериозен член на НАТО, но се изрази съмнение дали за Европейския съюз е подходящо да приеме за член такава голяма мюсюлманска страна. Бившият еврокомисар обобщи тази тема, като заключи, че и Турция не е готова за това членство, а и Евросъюзът няма готовност да я приеме.

По въпроса за терора Барозу изрази притеснения, че опасният шовинизъм е отглеждан в нашите общества и не трябва да го подценяваме, въпреки реалните атаки на тероризма, които засега са само отвън.

Ако обикновеният човек от улицата няма вяра в елита, трябва да се намери отговор на въпроса защо това е така, защото „нашата общност изповядва съвсем различни ценности – откритост, свобода и солидарност”. Ако въпросът остане висящ, все повече хора ще са подвластни на крайностите.

Демокрацията трябва да се противопостави на крайностите, а да не им отстъпва инициативата, както и да не отиваме в посока на популизма, завърши категорично Жозе Барозу.

Виж също

Полиция

Наплив за пенсиониране при военните и полицаите

В доклад на Националния осигурителен институт за отпуснатите нови пенсии през първите шест месеца на …