Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / БАБХ констатира, че сладоледът може би не се продава в необходимите условия

БАБХ констатира, че сладоледът може би не се продава в необходимите условия

Масови проверки очакват всички „сладоледжии“ в страната

Екипи от специалисти към Българската агенция по безопасност на храните стартираха тазгодишният надзор на обектите за производство и търговия със сладолед.

Още в първите контролирани обекти, от БАБХ за констатирали, че персонала работи без съответното необходимо облекло. Заради това собствениците на обекта бяха глобени.

За какво следят специалистите

Зорко инспектиращите екипи, начело с д-р Силвия Каменова, началник сектор в Областна дирекция по безопасност на храните София-град, следят дали отговорниците спазват своите задължения, в които влизат стриктното поддържане на температурата на съхранение, която задължително трябва да бъде минимум -18C◦; срокът на годност на продуктите и придружаващите документи; маркировката нас стоките; работното облекло и здравни книжки на обслужващия персонал; поддръжката на чистотата на самите обекти. Д-р Каменова категорично заяви, че всеки собственик, който не може да покрие тези изисквания  – ще си понесе последствията.

Статистиката сочи, че повечето от продаваните стоки биват съхранявани в неподходящи условия. Освен това нужната им маркировка – т.н. етикети липсват.

Сигнализирайте при най-малкото съмнение

Сладолед
Източник: Wikimedia / Veganbaking.net

Д-р Каменова се обърна към всички, които предпочитат да се разхладят със сладкия десерт – да купуват сладолед само от регламентирани обекти. При наличие на кактоо и да е съмнение за нередности, сигнали могат да бъдат отправяни към БАБХ на телефон 0700 122 99.

Инспекторите не се поколебаха и отнесоха със себе си проби от топящото се изкушение за допълнително изследване.

Проверките няма да спрат до тук, а се очаква да „залеят“ цяла България. Обектите, подлежащи на проверка включват тези за производство и търговия на едро и дребно, временни и подвижни обекти и машини за сладолед.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …